lördag 2 maj 2009

17 frågor och svar om svininfluensan

Expressen hade idag en intressant artikel kallad "17 frågor och svar om svininfluensan". Den går att läsa här: http://www.expressen.se

Två av svaren var särskilt intressanta:

Hur farlig är den nya smittan?
Just nu vet ingen exakt hur smittsamt viruset är. De flesta rapporter vittnar hittills om att symtomen åtminstone blir ganska lindriga och varje smittad person verkar inte ge upphov till särskilt många nya fall. Men mycket kring viruset är fortfarande oklart. WHO:s laboratorier håller fortfarande på med de genetiska analyserna.

Hur kan man skydda sig?
Undvik, om möjligt, nära kontakt med sjuka personer. Föräldrar kan försöka låta bli att pussa sina sjuka barn i ansiktet. Tvätta händerna noga och använd handsprit. Undvik att röra vid ögon, näsa och mun. Det finns inga vetenskapliga belägg för att munskydd har någon effekt mot smittspridning. Tvärtom kan de öka risken att man tar sig i ansiktet och blir smittad av virus från fingrarna.

Och tydligen kallas det inte svininfluensan längre, eftersom man inte kan koppla det till grisar. Det kallas därför "den nya influensan" men namnet verkar inte vara riktigt lika uppseendeväckande så media har inte tagit det till sig riktigt än.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar