fredag 1 maj 2009

Munskydd fungerar INTE mot svininfluensan

Hörde precis på en nyhetssändning att flera apotek börjar få slut på munskydd. Tydligen köper oroliga människor munskydd i tron att det skall skydda dem från svininfluensan.

Detta är dock ett felaktigt antagande. Munskydd skyddar INTE mot influensa!

"För det första hindrar inte munskydd mot virus, utan det läcker igenom. Men det kontraproduktiva i sammanhanget är att munskyddet ofta lockar till mer handkontakt med ansiktet.
- Man plockar i ansiktet, tar på skyddet och kommer åt med händerna runt munnen och så vidare. Och viruset smittar ju via mun och ögon, säger Bo Svenungsson."

Källa: Nyhetskanalen.se

"Socialstyrelsen rekommenderar inte allmänheten att använda munskydd i tron att dessa ska hjälpa mot svininfluensa eller andra influensaformer.
- I vården ska munskydd ingå som stänkskydd åt personal som riskerar att få stänk och droppar från smittade personer på sig. Så för dem är det här ett utmärkt tillfälle att se över rutinerna. Men vi kommer aldrig rekommendera allmänheten att bära munskydd, säger Inger Andersson von Rosen."

Källa: DN

Om man vill skydda sig bör man nog snarare:
- Undvika folkmassor och sjuka människor
- Tvätta händerna lite oftare och vara noga med hygien i allmänhet
- Försöka vistas så lite som möjligt på instängda offentliga platser och platser med hög genomströmning av folk, som t ex flygplatser, tunnelbanor etc

2 kommentarer:

  1. http://www.who.int/csr/disease/swineflu/faq_prevention/en/index.html

    WHO har andra tankar om munskyddet. Vid vård av sjuk i hemmet;
    Cover your mouth and nose when caring for the ill person. Either commercial or homemade materials are fine, as long as they are disposed of or cleaned properly after use.

    Men jag förstår att myndigheterna inte vill att människor skall ha munskydd på sig på stan. Det skulle få paniken att spridas som en gräsbrand. Men faktum är ju att influensan sprids via salivdroppar och att du skall tvätta händer innan du pillar i ögon och näsa.

    SvaraRadera
  2. Absolut. Vid vård av sjuka är munskydd att föredra, men som vardagligt skydd mot influensa är det ganska verkningslöst.

    SvaraRadera